Beharangozó

Vágó István a Népszabadságnak adott interjújában hangot adott az intelligens tervezettség felfogásáról szóló véleményének. A tervezettség álláspontját támogató Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) egyesülete nem értett egyet a népszerű médiaszemélyiség egyes kijelentéseivel, és vitára invitálta. Vágó István a Szkeptikus Társaságot kérte fel, hogy képviselje az ő álláspontját. A párbeszéd fő szabályait a felek rögzítették, Kiss Ulrich jezsuita szerzetesatya pedig elvállalta a vita aktív moderátorának szerepét.

Intelligens Tervezettség

Az intelligens tervezettség álláspontja szerint az univerzumban megfigyelhető fizikai és biológiai rendszerek egy intelligens lény céltudatos tervező tevékenysége nyomán jöttek létre, nem pedig véletlenül, irányítatlan természeti folyamatok révén. A logika és a valószínűség-számítás alapján a tervezettség jelei beazonosíthatóak egyes természeti rendszerek, például a komplex sejtalkotók, vagy a magas információtartalmú DNS-molekula esetén.

Evolúció

Az evolúció során a mai változatos élővilág több milliárd év alatt alakult ki egy vagy néhány egyszerű, kezdetleges formából. Ezt számos különböző tudományterület egymástól független megfigyelései igazolják. Az evolúció lényege az örökítőanyag többféle okból történő megváltozása és az örökletes változatok közti természetes kiválasztódás.

Evolúció vs ID

Az ÉRTEM azaz az Értelmes Tervezettség Mozgalom és a Szkeptikus Társaság vitája

Bejelentés

2011.03.09. 00:24 | moderál |

Tisztelt Olvasók!

Megköszönve megkülönböztetett figyelmüket, amellyel vitánkat nyomon követték, ezúton bejelentjük, hogy a vitát ezen a felületen befejezettnek tekintjük. Ennek oka, hogy bizonyos vitatechnikai kérdésekben a felek nem tudtak megegyezni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a felek saját honlapjaikon a tárgyban nem folytathatják az érvelést, illetve hogy az adott módon való befejezés okát ne fejthetnék ki bővebben, csak ezzel a formával szakítanak. Az eddig leírtak természetesen továbbra is olvashatók maradnak. Az érdeklődők tehát az alábbi honlapokon találhatnak a tárgyban további információkat:

ÉRTEM Mozgalom

http://ertem.hu/

Szkeptikus Társaság

http://szkeptikus.blog.hu/tags/intelligens_tervez%C3%A9s

Még egyszer megköszönve figyelmüket köszönettel

a vitázó felek